Nowoczesna firma stwarza swoim pracownikom optymalne warunki do wykonywania codziennych zadań. Obejmują one jednak nie tylko pomieszczenia socjalne i niezbędne wyposażenie. Pracodawca powinien również zadbać o możliwość integracji zespołu, doskonalenia zawodowego czy celebrowanie ważnych wydarzeń w życiu firmy. Przy każdej z takich okazji sprawdzi się profesjonalny catering.
Usługi cateringowe przeznaczone dla firm obejmują obecnie bardzo wiele propozycji. Są one pomyślane tak, aby zaspokajały każdą możliwą potrzebę pracowników firmy jako jednostek oraz całego zespołu. Dlatego w ofercie firm cateringowych można znaleźć zarówno codzienne posiłki w formie zestawów lunchowych czy obiadowych, jak i ofertę na specjalne okazje.
Catering na konferencje i szkolenia – dopasowany do przebiegu wydarzenia
Specyfiką konferencji i szkoleń jest to, że uczestnicy spędzają wiele godzin słuchając prelegentów oraz uczestnicząc w dyskusjach. Często wykłady i szkolenia zapełniają cały dzień, przez co uczestnicy mają mało okazji do rozprostowania nóg. W takiej sytuacji poczęstunek, jaki serwuje się gościom, nie powinien ponownie przykuwać ich do krzeseł.
Dlatego też catering dla firm na szkolenia i konferencje najlepiej sprawdzi się w formie samoobsługowego bufetu, w którym znajdą się:
- tartinki, czyli niewielkie kanapeczki na różnych rodzajach chleba i krakersach,
- mini tartaletki, czyli babeczki z farszami,
- przekąski typu finger food i koreczki,
- owoce i słodkie przekąski,
- napoje w wersji na zimno i na gorąco.
Catering na konferencje powinien też uwzględniać obiad. Można go również zaserwować w formie szwedzkiego stołu, z daniami nakładanymi na talerze przez obsługę, lub też jako gotowe porcje obiadowe.
Catering na imprezę plenerową – swobodna forma świętowania
Jeśli właściciel firmy postanowił zorganizować imprezę integracyjną dla swoich pracowników, a przy okazji wypromować firmę podczas plenerowego eventu, przekąski w formie tartinek czy sałatek w słoiczkach raczej się nie sprawdzą. Wynika to z faktu, że plener zwykle obejmuje dużą powierzchnię, a koreczek w żaden sposób nie zaspokoi głodu pobudzanego przez świeże powietrze.
Idealnym rozwiązaniem podczas firmowej imprezy plenerowej z pewnością jest grill. Na ruszcie można piec różne rodzaje mięs, kiełbasy, kaszanki, a także warzywa. Uzupełnieniem takiej podstawy menu powinny być zróżnicowane pieczywo, sosy oraz warzywne dodatki. W tej roli świetnie sprawdzą się różne sałatki z sezonowych warzyw, które docenią też wegetarianie. Impreza plenerowa oznacza aktywność, dlatego w ofercie cateringu na imprezę plenerową nie może na zabraknąć napojów, a jeśli dzień jest gorący, warto też zaserwować chłodnik.
Uroczysta forma spotkania – przyjęcia zasiadane
Przyjęcia zasiadane są najpopularniejszą formą obchodzenia różnych imprez. Ich wadą z pewnością jest brak możliwości prowadzenia swobodnej rozmowy przez wszystkich uczestników. Natomiast do zalet można zaliczyć wysoki komfort gości i porządek organizacyjny.
Catering na bankiet czy inne imprezy firmowe przy stole stwarza wiele możliwości. Standardowo jednak powinno się na nim pojawić przynajmniej jedno ciepłe danie co kilka godzin. Na imprezach z alkoholem obiad podaje się na początku. Do wyboru są gotowe porcje serwowane na talerzach lub – przy większej liczbie gości – dwa czy trzy rodzaje mięs, surówki lub inne dodatki warzywne oraz baza w postaci ziemniaków, klusek czy ryżu.
Na stołach nie może też zabraknąć przekąsek. Ich zestaw i forma podania są uzależnione od wielkości stołów. Catering firmowy na takie okazje może też być serwowany w postaci szwedzkiego stołu. Doskonale sprawdzą się na nim zimne mięsa, sałatki, porcjowane przystawki czy eleganckie kanapeczki.
Dowiedz się więcej na temat: Jak skomponować menu na przyjęcie firmowe?
Postaw na dodatkowe atrakcje – live cooking oraz bar
Catering na bankiet, konferencje czy inną imprezę firmową może też być urozmaicony o dodatkowe atrakcje. Do standardowych zalicza się bar alkoholowy. Wykwalifikowana obsługa może na nim serwować zarówno mocne alkohole, jak i różne gatunki wina czy piwa, również lokalnego. W barze nie może też zabraknąć napojów bezalkoholowych oraz dodatków, takich jak kruszony lód, świeże owoce, parasolki czy mieszadełka.
Nieco mniej popularną, ale niewątpliwie atrakcyjną formą cateringu jest tak zwany live cooking catering, czyli gotowanie na żywo. Potrawy są przygotowywane na poszczególnych stanowiskach z konkretnego produktu bazowego i uzupełniane o dodatki wybierane przez gości. Ofertę wzbogaca stały bufet przekąsek, napojów i deserów.