Udana konferencja, ciekawe spotkanie biznesowe czy integracyjne nie mogą obyć się bez pysznego poczęstunku. Niezależnie od tego, czy planujesz dwugodzinne rozmowy z kontrahentami, czy pełen atrakcji dwudniowy wyjazd swoich współpracowników, zadbaj o to, by nikt nie był głodny. Odpowiedni wybór firmy cateringowej to gwarancja, że uczestnicy eventu wrócą do domu zachwyceni nie tylko zdobytymi informacjami i nowymi znajomościami, ale także daniami, które mieli okazję spróbować.
Jakie potrawy sprawdzą się podczas biznesowego eventu?
Na pytanie, jakie potrawy wybrać na biznesowe spotkanie, nie ma gotowej odpowiedzi. Wiele zależy od tego, w jakiej formie odbędzie się przyjęcie.
- Czy będzie trwać godzinę, czy może całą noc?
- Czy jest to konferencja z przerwą na kawę, czy może całodzienne szkolenie z zabawą integracyjną?
Ile firm, tyle pomysłów na udane spotkanie w gronie własnym, z potencjalnymi klientami albo kontrahentami. Zanim więc zamówisz konkretne potrawy, poinformuj pracowników cateringu o założeniach eventu, dokładnym planie, liczbie osób i o charakterze miejsca, w którym będzie się odbywać spotkanie. Czasami bowiem wystarczy kawa, herbata, do tego talerz słodkich wypieków i owoców. Innym razem trzeba zadbać o to, by żaden z gości nie poczuł głodu i zamówić obiad, kolację oraz przekąski.
Ostatnimi czasy popularnością cieszą się potrawy z produktów dostarczonych z ekologicznych upraw, z naturalnych, mało przetworzonych składników. Na stołach bankietowych królują też tzw. finger food, czyli niewielkie przekąski, które można serwować do kawy, herbaty, drinków i zajadać je na stojąco. Ich walorem jest nie tylko doskonały smak, ale także wyjątkowo oryginalny wygląd. Każdy przysmak finger food wygląda niczym dzieło sztuki kulinarnej, a smakuje jeszcze lepiej.
Potrawy podawać na ciepło czy na zimno? Tutaj też dużo zależy od charakteru spotkania. Jeśli przewidziano krótkie szkolenie w godzinach przedpołudniowych, wystarczą przekąski na zimno, zimne napoje, kawa i herbata. Kiedy spotkanie ma trwać cały dzień, przerwa na ciepłe danie obiadowe będzie konieczna, by każdy uczestnik czuł się komfortowo i był gotowy do skoncentrowanej pracy przez wiele godzin.
Menu dopasowane do miejsca i charakteru imprezy firmowej
Planując imprezę firmową, można zdecydować się na bardzo formalny charakter spotkania albo postawić na swobodne rozmowy i wspólne zabawy. Organizatorzy spotkań biznesowych proponują także często imprezy plenerowe albo klubowe. Tutaj także można dopasować menu do charakteru spotkania. Jeśli impreza w plenerze, to może zamówić grill? Jeśli w klubie, to nie obejdzie się bez przekąsek finger food oraz baru z kolorowymi drinkami.
Modnym rozwiązaniem jest także live cooking. W przypadku tego typu cateringu, do dyspozycji wszystkich gości jest kucharz, który z wcześniej przygotowanych składników przyrządza dania na specjalne życzenie: świeże, aromatyczne, pięknie podane i skomponowane zgodnie z oczekiwaniami gości.
Catering a długość firmowej imprezy okolicznościowej
Trudno wyobrazić sobie wielogodzinną imprezę firmową, podczas której goście siedzą głodni lub we własnym zakresie szukają czegoś, co złagodzi uczucie pustki w żołądku. Jeśli bankiet, konferencja, szkolenie mają trwać dłużej niż dwie godziny, a tym bardziej, jeśli spotkanie zaplanowane jest na cały dzień, trzeba zapewnić gościom regularny dostęp do sycących dań.
Serwis kawowy z ciasteczkami, finger foods, które można przekąsić szybko, nawet podczas krótkiej przerwy, to doskonały pomysł do południa. W godzinach popołudniowych koniecznie trzeba zaplanować dłuższą przerwę obiadową i zamówić dania ciepłe: zupy, mięsa, warzywa, ryby i inne sycące, rozgrzewające i dodające energii potrawy. Jeśli spotkanie ma zakończyć się późnym wieczorem zabawą taneczną albo biesiadą o nieco mniej formalnym charakterze, goście znowu powinni mieć dostęp do przekąsek i sycących dań, napojów zimnych, także tych z alkoholem.
Różnorodne i uniwersalne przekąski — catering biznesowy
Nie ma krótkiej recepty na to, by zadowolić wszystkich gości imprezy biznesowej. Każdy ma swoje ulubione przysmaki, ale także indywidualne, nierzadko zdrowotne potrzeby. Dlatego tak ważne jest, by menu na firmowe spotkanie było zróżnicowane. Doświadczeni pracownicy cateringu na szczęście dobrze o tym wiedzą i często do pakietu tradycyjnych dań proponują też posiłki wegetariańskie, bezglutenowe czy bezlaktozowe. Dzięki tej różnorodności nikt nie poczuje się wykluczony i każdy będzie mógł skosztować dowolną ilość serwowanych przysmaków.
Na co zwrócić uwagę, decydując się na zamówienie firmy cateringowej?
Bez dobrej, doświadczonej firmy cateringowej nie sposób przygotować wyśmienite spotkanie biznesowe. Dlatego warto skupić się na zatrudnieniu polecanego cateringu, z dobrymi opiniami i otwartego na dialog. Pamiętać należy jednocześnie, że w przypadku jedzenia cena często ma odbicie w jakości dań. A przecież dobra zabawa lub udane spotkanie biznesowe w dużej mierze zależą od smacznego, różnorodnego i estetycznie podanego jedzenia. Na tym nie warto oszczędzać.
Wynajmując firmę cateringową do obsługi biznesowego eventu, należy zwrócić uwagę:
- Czy firma oferuje zróżnicowane menu obejmujące potrawy zimne, ciepłe, słodkie i wytrawne?
- Czy catering zapewni potrawy dla wegetarian i osób na specjalnych dietach?
- Czy dostarczy jedzenie w wybranej przez nas lokalizacji?
- Czy zapewnia profesjonalną obsługę bankietu: kelnerów i kucharzy, którzy zadbają nie tylko o smak potraw, ale także komfort wszystkich uczestników spotkania?
- Czy dania serwowane są w sposób estetyczny i adekwatny do charakteru wydarzenia?
Dowiedz się więcej na temat wyboru firmy cateringowej: Jak wybrać catering firmowy? Wszystko o ofercie cateringowej
Profesjonalne usługi cateringowe na imprezy firmowe
Bankiety firmowe w Warszawie są bardzo popularne w małych i dużych firmach. Mają integrować pracowników, a także sprzyjać nawiązywaniu nowych relacji biznesowych. Jeśli poszukujesz sprawdzonego cateringu dla firm w Warszawie, oferta Wilga Catering spełni nie tylko Twoje oczekiwania i wymogi. Pracownicy tej warszawskiej firmy cateringowej obsługującej imprezy firmowe zapewnią wsparcie merytoryczne w wyborze profilu imprezy oraz kompleksowego menu. Wilga Catering to specjaliści przygotowujący jadłospis, zapewniający dostawy świeżych, ekologicznych produktów do sporządzenia dań na zimno, na ciepło, słodkich, wytrawnych oraz przepysznych napojów. To także wykształceni kucharze i oddani kelnerzy, dyskretnie czuwający nad przebiegiem bankietu i serwujący wyborne dania.