Organizacja konferencji firmowej to duże przedsięwzięcie, które powinno zostać dopracowane w najdrobniejszych szczegółach. Tego rodzaju event wymaga spójności na każdym poziomie, zaczynając od wystroju lokalu, dobrze zaplanowanego programu, po serwowanie smacznych przekąsek i dań.
Te wszystkie elementy pozytywnie wpływają na kreowanie wizerunku firmy. Dzięki tak profesjonalnemu podejściu do organizacji konferencji, zyskamy w oczach uczestników spotkania.
Co warto uwzględnić w menu? Czy serwować ciepły obiad? Jak skomponować dobre menu? W dalszej części artykułu znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię pytania.
Poczęstunek na konferencji a długość eventu
Coraz więcej instytucji decyduje się na skorzystanie z usług profesjonalnego cateringu dla firm, podczas organizacji swoich firmowych konferencji. Zyskujemy gwarancję, że menu zostanie opracowane zgodnie z naszymi wytycznymi, a do tego ze zdrowych i świeżych produktów.
Rozważając jakie menu wybrać, w pierwszej kolejności należy odpowiedzieć sobie na pytanie, jak długo będzie trwał firmowy event. To właśnie od czasu jego trwania, uzależniony jest rodzaj serwowanego poczęstunku na danej imprezie. Dobrze dobrane menu, może znacząco wpłynąć na gości i atmosferę spotkania.
Kluczowa jest między innymi ilość przerw na kawę. Jeśli nasz program nie zakłada wielu długich prelekcji czy wykładów, można zorganizować jedną dłuższą pauzę na kawę, herbatę i przekąskę. W jej trakcie uczestnicy będą mogli bliżej się poznać, porozmawiać lub nawiązać nowe znajomości.
Gdy planujemy, że uczestnicy spotkania spędzą na naszym biznesowym wydarzeniu cały dzień, wskazane jest, aby przygotować jeden większych posiłek, a najlepiej ciepłe dania – oczywiście poza kilkoma przerwami na kawę oraz serwowaniem zimnych przekąsek na przykład w formie bufetu.
Kolejna kwestia, którą trzeba uwzględnić zamawiając catering, dotyczy liczby osób uczestniczących w danej imprezie. Dzięki potwierdzonej liczbie zaproszonych gości, łatwo obliczyć odpowiednią ilość porcji. Jedzenia nie będzie ani za dużo, ani za mało. My z kolei zyskamy pewność, że zamówione potrawy, przekąski i desery nie zmarnują się. Tym samym unikniemy strat finansowych.
Jeszcze dwie ważne kwestie należy wziąć pod uwagę, rozważając różne opcje firmowego cateringu. Przede wszystkim, jak długie przerwy będą pomiędzy poszczególnymi sesjami zaplanowanej konferencji czy szkolenia? Jeśli planujemy krótkie obrady, to przerwy też powinny być krótkie i ograniczone do bufetu z kawą, herbatą, napojami i przekąskami typu finger food.
Natomiast podczas wielogodzinnego sympozjum czy posiedzenia, trzeba zaplanować przerwę od godziny do półtorej. W takim czasie będzie można spokojnie zaserwować i zjeść obiad, który może zostać przygotowany nawet w formie szwedzkiego stołu.
Poznaj naszą ofertę cateringu firmowego na przyjęcia zasiadane: https://wilgacatering.pl/przyjecia-zasiadane/
Zapraszając na konferencję dużą grupę gości, warto również pamiętać o wyborze zróżnicowanego menu. Nie jesteśmy w stanie poznać preferencji kulinarnych wszystkich uczestników imprezy, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest postawić na różnorodność.
W menu powinny znaleźć się dania z różnych rodzajów mięsa, ryb, a także wegetariańskie, pozbawione nabiału oraz glutenu. Musimy pamiętać, że część uczestników może mieć alergię na wybrane produkty. Dzięki temu ustrzeżemy się przed sytuacją, że delegat będzie głodny.
Czy zimne przekąski i szwedzki stół wystarczą?
Jeśli w firmie planujemy wydarzenie, które nie będzie obfitowało w długie obrady, to bardzo dobrym pomysłem jest rozważenie opcji, którą powszechnie określa się przerwą koktajlową. Gościom, na specjalnie przygotowanych stołach, można zaproponować szybki lunch w formie szwedzkiego stołu.
Na stołach są rozkładane ciepłe i zimne napoje oraz jedzenie, które każdy może nałożyć sobie na talerz. Przekąski są niewielkich rozmiarów, na przykład: koreczki, małe kanapeczki, sałatki, ciasta, które można nałożyć przy wykorzystaniu niewielkiej ilości sztućców.
Ogromną zaletą tak przygotowanych przekąsek jest to, że można je spożywać na stojąco. Nie musimy sprawdzać, czy w danym lokalu, w którym jest wydarzenie firmowe, będzie dodatkowa przestrzeń na stoły z krzesłami. Stoliki barowe w zupełności wystarczą.
Finger food na ciepło
Firmy organizują wydarzenia o różnym charakterze i czasie trwania. Jeśli nie planujemy pełnego lunchu dla uczestników spotkania, dobrym pomysłem jest podanie gorących przekąsek typu finger food. Tego rodzaju zakąska sprawdza się przy większych wydarzeniach, w których bierze udział powyżej 50 osób.
Kelnerzy mogą częstować gości nowoczesnymi i zdrowymi przekąskami. W Wilga Catering zachęcamy do skorzystania z oferty, w której znajdują się gorące dania finger food takie jak krewetka w tempurze i pikantnym sosie paprykowym, mini kotleciki baranio-wołowe, podane na szpadkach z sosem tzatziki, frytki z halloumi z sosem tzatziki, wegańskie szaszłyki z tofu i warzywami, pieczona ryba z grilla na szpadkach, podana z ostrym kokosowym chutneyem i wiele innych.
Pełną ofertę tego rodzaju przystawek oraz deserów podawanych na ciepło, można znaleźć na naszej oficjalnej stronie internetowej Wilga Catering, w zakładce – Oferta dla firm – podstrona Organizacja konferencji i szkoleń.
Dania gorące w formie lunchu
Na całodniowe konferencje firmowe najlepiej sprawdza się forma cateringu, która będzie zakładała dania gorące, serwowane przez elegancko ubranych kelnerów i podawane w godzinach obiadowych. Pamiętajmy, że jeśli będziemy odczuwać głód, to niestety zmniejsza się nasza koncentracja.
Podczas długich wykładów czy rozmów z zaproszonymi gośćmi, powinniśmy zadbać o jak najlepsze warunki współpracy. Odpowiednio dobrany catering jest przecież jednym z elementów tworzących pozytywną atmosferę. Tego rodzaju opcja to dobre rozwiązanie dla konferencji przy ograniczonej liczbie uczestników.
Opracowane przez nas menu gorących dań w formie lunchu jest bardzo urozmaicone. Znajdują się w nim do wyboru dania mięsne, między innymi jagnięce kebaby z tzatzikami na szpadkach i ostre kuleczki mięsne, podane z masłem szałwiowym. Do tego dania z ryb, między innymi łosoś pieczony na szpadkach oraz szaszłyki z krewetek i trawy cytrynowej.
Do wyboru są również dania wegetariańskie: warzywa w ziołowej tempurze, kapelusze pieczarek nadziewane orzechami nerkowca, szpinakiem i suszonymi pomidorami, gołąbki coctailowe z soczewicą i grzybami, zawinięte w liście kapusty włoskiej, krucha tarta ze szpinakiem, porem, wędzoną cebulą oraz szaszłyki z grillowanych przegrzebków w sosie winegret z chili i pomarańczą.
Szukasz sprawdzonej firmy cateringowej, która przygotuje menu na konferencję firmową? Zapraszamy do zapoznania się z ofertą Wilga Catering! Łączymy elementy tradycyjnej kuchni polskiej z nowoczesnością. Dzięki temu trafiamy w kubki smakowe najbardziej wymagających klientów. Zapewniamy, że nasz catering dla firm zachwyci wszystkich gości!