Przez żołądek do serca? Zdecydowanie tak, i nie chodzi tu wyłącznie o osobiste sympatie. Chcąc podpisać lukratywny kontrakt lub pozyskać nowego kontrahenta, warto zadbać o wykwintne menu podczas eventu, negocjacji, spotkania biznesowego, a nawet firmowego.
Coraz częściej sukces firmy spoczywa w rękach firm cateringowych. Przy dobrym jedzeniu rozmawia się łatwiej – czyż nie? Uważa się nawet, że łączy ono ludzi na wielu poziomach. Wykwintny poczęstunek jest tym elementem spotkania, który wpływa na zadowolenie zaproszonych gości i pomaga przełamać pierwsze lody.
Może cię zainteresować: Catering eventowy ws. tradycyjny- co wybrać na duże wydarzenie?
Jak wybrać menu, które oczaruje gości?
Wybór menu nie musi spędzać snu z powiek. Wystarczy tylko pamiętać o kilku elementach.
- Estetyka potraw – nie da się ukryć, że większość z nas, zanim skosztuje danie, najpierw zjada je oczami. Serwowane potrawy powinny rozpieszczać podniebienia i zmysł wzroku. Nietuzinkowe kompozycje na talerzach uczynią każde spotkanie wyjątkowym wydarzeniem. Dla zaproszonych gości będzie to oznaką szacunku, co bez wątpienia docenią.
- Personalizacja dań – w dzisiejszym świecie trudno zaskoczyć potencjalnych klientów, kontrahentów, współpracowników czy pracowników. Niemniej łatwo to osiągnąć, dopasowując menu do indywidualnych preferencji zaproszonych gości. Uwzględnienie rozmaitych gustów i potrzeb kulinarnych pozwala zbudować trwałe relacje z klientami.
- Dopasowanie potraw do specyfiki wydarzenia – w ten sposób można zaoferować niepowtarzalne doznania smakowe, ale również zaprezentować własną firmę jako innowacyjną, elastyczną i otwartą na nowości.
- Zróżnicowane menu – planując spotkanie biznesowe przy stole, nie należy ograniczać się wyłącznie do jednego dania, np. przekąsek. Mile widziane jest pełne menu, obejmujące przekąski, danie główne, zupy, tak by każdy z gości mógł wybrać coś dla siebie. Należy pamiętać o zaproponowaniu dań wegetariańskich i wegańskich, jak również bezglutenowych czy bez laktozy. W menu powinny znaleźć się dania rybne, z różnych rodzajów mięs czy bazujące na kuchni roślinnej. Musimy pamiętać, że część uczestników może mieć alergię na wybrane produkty. Dzięki temu można ustrzec się przed sytuacją, że delegat będzie głodny.
- Usługi cateringowe – decydując się na nie, można być pewnym, że wszystkie powyższe wytyczne zostaną spełnione. Firma cateringowa, taka jak nasza Wilga Catering, bardzo chętnie zadba o indywidualne potrzeby i oczekiwania, dopasowując menu do charakteru wydarzenia i zaproszonych gości.
Sprawdź: Jak dostosować catering firmowy do różnych diet i preferencji pracowników?
Jak dopasować styl cateringu do rodzaju eventu?
Spotkania biznesowe, tak samo jak eventy firmowe, muszą być zorganizowane w jednolitej koncepcji. W praktyce oznacza to, że rodzaj eventu narzuca to, jaki powinien być styl cateringu. W ten sposób można wykreować odpowiednią atmosferę wydarzenia, co z pewnością spodoba się gościom.
- Konferencja – wydarzenie o charakterze oficjalnym narzuca formalny styl cateringu. Świetnie sprawdzą się tu usługi cateringowe w formie bufetu. Uczestnicy będą mogli sami zdecydować, co i kiedy chcą zjeść.
- Spotkania firmowe – tutaj ważne jest, czy mamy do czynienia z imprezą integracyjną o luźnym charakterze, szkoleniem, czy zebraniem zarządu dotyczącym kwestii biznesowych. W ostatnim przypadku zaproponowalibyśmy tzw. finger foods, z kolei na imprezę integracyjną bufet przekąskowy lub bufet lunchowy w przypadku szkolenia.
- Spotkanie biznesowe – wymaga odpowiedniej oprawy. W tym przypadku firma powinna zaprezentować się z jak najlepszej strony. Elegancki lunch lub kolacja będą idealnym wyborem, zwłaszcza gdy dobierzemy odpowiednie menu.
Chcąc z kolei zorganizować event o konkretnej tematyce, co jest jednym ze sposobów na zapewnienie pracownikom lub klientom niezapomnianych wrażeń, również warto postawić na catering, który dopasuje menu do tematyki imprezy.
Jak profesjonalna obsługa wpływa na postrzeganie Twojego eventu?
Dobre pierwsze wrażenie można zrobić tylko raz – to prawda stara jak świat. A jak je zrobić? Wykwintne menu odpowiadające różnym preferencjom kulinarnym gości czy odpowiednia prezentacja potraw to jedno. Nie mniej ważna jest profesjonalna obsługa wydarzenia. Czynniki te wpływają na postrzeganie eventu i potrafią zapaść w pamięci. Warto się postarać, aby firma kojarzyła się kontrahentom i klientom jak najlepiej.
Odpowiednie usługi cateringowe nie tylko odzwierciedlają profesjonalizm marki, ale też budują zaufanie oraz lojalność wśród jej odbiorców, partnerów czy pracowników.
Pierwsze wrażenie, jakie klient odnosi podczas spotkania biznesowego, ma kluczowe znaczenie dla dalszej relacji z firmą. Catering odgrywa tu istotną rolę, ponieważ jakość podawanych dań, a przede wszystkim profesjonalizm obsługi mogą znacząco wpłynąć na postrzeganie spotkania na szczeblu zawodowym.
Profesjonalna obsługa, czyli jaka? Przede wszystkim taka, która sprawnie, a zarazem elegancko serwuje dania, z należytym szacunkiem podchodzi do gości, jest pomocna i życzliwa.
Standard obsługi bezpośrednio wpływa na wizerunek firmy. Jeśli klient zostanie przyjęty nie tylko wybornym menu, ale również profesjonalnym serwisem, będzie miał większą skłonność do nawiązania długoterminowej współpracy z daną firmą. Dodatkowo profesjonalna obsługa zadba, by klient poczuł się ważny. Co za tym idzie, spojrzy na firmę jako partnera godnego zaufania.
Jak zaskoczyć gości unikalnymi elementami cateringu?
Pozytywne zaskoczenie gości jest wartością dodaną każdego wydarzenia. Unikalne elementy cateringu, takie jak np. pokazy kulinarne szefów kuchni, tematyczne bufety czy gotowanie na żywo, tylko dodają spotkaniom „smaczku” i są źródłem atrakcji dla gości. Poza tym takie innowacyjne podejście do poczęstunku może wyróżnić daną imprezę czy spotkanie biznesowe na tle innych tego typu inicjatyw.
Warsztaty kulinarne podczas eventu? To świetny pomysł. Mogą być edukacyjne, a jednocześnie zabawne. Z pewnością pozwolą gościom nie tylko obserwować, delektować się pysznym jedzeniem, ale także stać się częścią kreatywnego procesu jego tworzenia. Tutaj można zaoferować kilka stacji: grill, sushi, dania włoskie, wegańskie lub desery.
Usługi cateringowe czy też catering eventowy mogą też wyjść poza ramy klasycznego cateringu. Chcąc mile zaskoczyć gości, można stworzyć dla nich stacje, gdzie będą mogli w pełni samodzielnie komponować własne dania, np. kanapki, sałatki, desery. Dobra zabawa gwarantowana!