Jesteśmy narodem, który uwielbia zapraszać gości do swojego domu. Szczególnie hucznie świętujemy urodziny. Jednak podczas przygotowań bardzo często mamy problemy z opracowaniem odpowiedniego menu urodzinowego dla naszych gości.
Do tego zastanawiamy się, czy urządzić imprezę w domu, a może w plenerze? Wszystko przygotowywać samodzielnie czy skorzystać z pomocy firmy cateringowej? W tym artykule zebraliśmy odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania. Zapraszamy do lektury!
Co należy wiedzieć zanim zaczniemy planować menu urodzinowe?
Urodziny to wyjątkowy dzień w życiu każdej osoby. Przygotowując imprezę urodzinową w pierwszej kolejności, należy odpowiedzieć sobie na kilka ważnych pytań. Po pierwsze, ilu gości zaprosimy na to wydarzenie, a także czy będą obecne na nim dzieci? Po drugie, jaki rodzaj imprezy chcemy zrobić – standardowe urodziny w domu, garden party w plenerze, a może spotkanie z jakimś motywem przewodnim.
Pod uwagę należy również wziąć porę roku, podczas której planujemy zorganizować urodziny. Sporym wyzwaniem może okazać się impreza plenerowa jesienią i zimą, kiedy panują znacznie niższe temperatury albo mróz. Za to w tym okresie świetnym pomysłem, który zachwyci gości, będą urodziny skoncentrowane na motywie przewodnim, które małym nakładem sił można przygotować nawet w zaciszu własnego domu.
Jeszcze jedną ważną kwestię należy wziąć pod rozwagę, zanim zaczniemy planować menu urodzinowe. Istotne jest, ile ma trwać spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi. Od tego uzależnione są długość listy zakupów oraz komponowanie menu na imprezę.
Sprawdź nasz wpis z: Pomysłami na imprezy urodzinowe dla dzieci
Urodziny w domu czy w plenerze?
Każde przyjęcie, w tym urodzinowe, rządzi się swoimi prawami. W dużej mierze sami decydujemy o tym, jak będzie ono przebiegało, jaki będzie miało charakter oraz gdzie dokładnie będzie się odbywało. Warto zaplanować tego rodzaju imprezę dużo wcześniej. Dlaczego? Należy dobrze przemyśleć dania i przekąski na imprezę.
W zależności od tego, jakie miejsce wybierzemy – w domu lub w plenerze, musimy wziąć pod uwagę różne formy posiłków. Jeśli planujemy typową posiadówkę w domu, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować danie głównie na ciepło, które można podgrzać w dowolnej chwili, a do tego zaserwować gościom sałatki i inne przekąski na zimno.
Organizując urodziny w plenerze musimy pamiętać, że nie będziemy mieli czasu na zmywanie naczyń czy sztućców. W takiej sytuacji urodzinowe menu powinno opierać się na dużej liczbie przekąsek, do których wystarczą papierowe talerzyki lub serwetki.
Jest jeszcze jedna ważna rzecz, o której musimy pamiętać, niezależnie od miejsca, w którym odbędą się urodziny. Menu na imprezę musi być urozmaicone. Nie wszyscy przecież lubią mięso albo same warzywa. Dlatego opracowując menu na urodziny, dobrze jest przygotować dania jarskie, mięsne, a także rybne. Dzięki różnym rodzajom posiłków zyskujemy pewność, że nikt z naszego przyjęcia nie wyjdzie głodny.
Charakter i długość imprezy urodzinowej, a wybór menu
Mogłoby się wydawać, że charakter i długość przyjęcia nie mają wpływu na menu. Otóż mają, i to ogromny. Kiedy planujemy imprezę zasiadaną przy stole, należy zadbać o bardzo różnorodne posiłki. Zwłaszcza jeśli zakładamy, że będziemy siedzieli przy stole przez długie godziny.
Trzeba dobrze zaplanować czas serwowania posiłków, aby nie sprawić, że po godzinie nikt nie będzie już w stanie nic zjeść. A jedyną rzeczą, o jakiej będą marzyli nasi goście, stanie się sen. Poza tym część dań może wymagać podgrzania, ponieważ zimne tracą całkowicie swój smak.
Jeszcze inaczej wygląda sytuacja, kiedy planujemy dla naszych gości jakieś atrakcje, na przykład tańce czy zabawy ruchowe. Wtedy zupełnie inaczej przebiega proces spalania kalorii. Dużo chętniej i częściej sięgamy po przekąski, chociażby sałatkę, szaszłyka, a także słodki deser.
Ważną rolę odgrywa również odpowiednio dobrany do potraw alkohol – inny do przekąsek, mięsa, dań warzywnych czy rybnych.
Menu na imprezę urodzinową, a liczba gości
Dania na imprezę powinny być dopasowane do preferencji naszych gości. Nikt przecież nie chce, aby jego bliscy wychodzili z przyjęcia głodni. Dużo łatwiej opracować menu, kiedy znamy upodobania naszych gości. Trzeba być przygotowanym na każdą ewentualność. Może się okazać w międzyczasie, że ktoś jest na diecie lub ma alergię na jakiś produkt.
Co zrobić w takiej sytuacji? Najlepszym rozwiązaniem jest zaserwować najbliższym i przyjaciołom potrawy mięsne, rybne, a także wegetariańskie. Z całą pewność każdy znajdzie coś dla siebie w takim menu. Dobrym pomysłem jest również podanie prostych składników, z których nasi goście samodzielnie będą mogli skomponować dania.
W taki sposób urozmaicimy gościom przyjęcie. Będą mogli zjeść to, co lubią najbardziej, a w dodatku w takiej ilości, jaka im samym odpowiada.
Catering urodzinowy
Urodziny obchodzi się raz w roku. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby samodzielnie wszystko zorganizować na przyjęcie. Najlepiej przygotowania rozpocząć dzień wcześniej, aby w dniu samej imprezy w pełni cieszyć się ze wspólnego świętowania z rodziną lub przyjaciółmi.
Jednak dużo lepszym rozwiązaniem, a przede wszystkim wygodniejszym, jest skorzystanie z usług firmy cateringowej, która zgodnie z naszymi wytycznymi przygotuje wszystkie dania, a nawet zadba o tort urodzinowy.
W takim dniu warto skorzystać z pomocy profesjonalistów, którzy przygotują dania z półproduktów najwyższej jakości, dopracują każdą potrawę, przekąskę i deser, a także zadbają o ich prezencję.
Szukasz sprawdzonego cateringu urodzinowego? Zapraszamy do zapoznania się z ofertą Wilga Catering! Nasza firma umiejętnie łączy klasykę z nowoczesnością. Sprawimy, że Twoje urodziny będą jedyne w swoim rodzaju!