Jak wybrać menu i dania na wesele?

Wybór weselnego menu to chyba najtrudniejszy punkt przygotowań. Serwowane dania powinny być smaczne, a przy tym młoda para musi zapewnić gościom odpowiedni wybór i jeszcze przy tym nie zbankrutować. Dlatego planowanie menu najlepiej zacząć od sporządzenia listy gości oraz ustalenia długości wesela. Dzięki temu będziecie mogli oszacować, ile jedzenia i napojów potrzebujecie.

Druga sprawa to dopasowanie menu do indywidualnych potrzeb gości oraz samej uroczystości. W pierwszym przypadku warto poprosić zaproszone osoby o informacje o ewentualnych dietach lub alergiach pokarmowych. W drugim warto zaplanować menu zgodne z charakterem przyjęcia. Jeżeli planujemy wesele nowoczesne, podajmy kulinarne nowości. Tradycyjna polska kuchnia uświetni z kolei klasyczną uroczystość.

Bukiet na sali weselnej

Zupy

 

Królem weselnego stołu jest oczywiście rosół. Jeżeli jednak chcielibyście się wyłamać z tej weselnej tradycji, istnieje kilka smacznych zamienników, które wprowadzą odrobinę świeżości do menu, a przy tym z pewnością zasmakują gościom. Dużą popularnością cieszą się zupy kremy z dodatkiem w postaci grzanek lub groszku ptysiowego. Zwłaszcza latem takie rozwiązanie będzie doskonałym pomysłem.

Jeżeli planujecie klasyczne wesele ze staropolskim menu, możecie zaserwować gościom na przykład żur w chlebie lub barszcz z krokietami. Ta pierwsza opcja jest doskonałym pomysłem, jeśli na przykład będziecie gościć na swoim ślubie obcokrajowców. Warto przygotować również dwie zupy do wyboru, na przykład rosół, z myślą o starszym pokoleniu, i zupy kremy dla gości, którzy preferują lżejszą kuchnię lub są na diecie wegetariańskiej.

Mięsa i ryby

Podobnie jak przy wyborze zup, również planując dania mięsne warto uwzględnić oczekiwania gości. Dlatego w przypadku dań mięsnych dobrym pomysłem jest przygotowanie przynajmniej dwóch rodzajów mięs do wyboru. Największa popularnością cieszą się drób oraz wieprzowina. Oprócz tego można pokusić się również o dania rybne.

Powinniście jednak pamiętać, że ryby są daniem kontrowersyjnym – niektórzy je kochają, inni nienawidzą. Dlatego, jeżeli zdecydujecie się na ten wariant, lepiej postawić na dobrze znane i lubiane odmiany, takie jak pieczony pstrąg czy łosoś. Jeżeli postanowicie podać wyłącznie dania rybne, a na wasze wesele zaproszone są również dzieci, lepiej przygotujcie dla nich paluszki lub filety rybne.

Nakrycie stołu

Dodatki i przekąski ślubne

Przygotowując menu nie można zapomnieć również o dodatkach i przekąskach. Dodatkiem są między innymi przystawki, serwowane przed obiadem. W tej roli doskonale sprawdzają się polędwiczki lub lekkie sałatki. Wiele par decyduje się również na stół wiejski z wyborem wędlin lub z regionalnymi przysmakami.

Oprócz tego trzeba zatroszczyć się o słodkie przekąski. Gwiazdą menu będzie oczywiście weselny tort, ale oprócz tego młoda para powinna wybrać ciasteczka lub ciasta – tutaj również można zdecydować się na stół ze słodkościami jako dodatek, na przykład z modnymi cupcakes. Na stołach nie może zabraknąć też owoców. Warto również zaplanować lekki deser po obiedzie, jak lody czy panna cotta.

Catering na wesela banner

Profesjonalny catering weselny z Wilga Warszawa

Jeżeli planowanie weselnego menu Was przerasta, możecie skorzystać z usług profesjonalistów. W cateringu Wilga z Warszawy doskonale wiemy, jak sprawić, żeby wszyscy goście byli najedzeni i zadowoleni. Skontaktujcie się z nami, z chęcią przedstawimy Wam naszą ofertę oraz przykładowe propozycje weselnego menu.

Więcej na temat organizacji wesela i wyboru miejsca na wesele przeczytasz na naszym blogu: Jak wybrać odpowiednie miejsce na wesele?